Loading...

op uitstap

Pontcirq is gelegen in de driehoek waar 3 departementen samen komen; Lot, Lot et Garonne en Dordogne. Dit heeft als grote voordeel dat ons domein dé uitvalsbasis is voor uitstappen naar verschillende mooie bekende en minder bekende plekken. We zetten hier enkele ideetjes voor u op een rijtje ...

Kasteel van Bonaguil (Lot et Garonne) = Château de la "Bonne Aiguille"

Aminata uitstap pont valentre

Dit kasteel staat geklasseerd als historisch monument sinds 1862. Het is één van de mooiste burchten van Frankrijk. Het vormt een gigantisch ensemble van forten uit 13e, 15e, 16e and 18e eeuw, uniek in Europa. Het heeft een indrukwekkend verdedigingssysteem en onderging dan ook geen enkele militaire aanval doorheen haar geschiedenis. Hierdoor is deze burcht in een verbazingwekkende goede staat van bewaring.
Tijdens een rondleiding met gids of individueel op jezelf, nemen de kerkers, torens, grotten, grachten, kanonsgaten, ophaalbrug … je mee door het hart van de middeleeuwse geschiedenis en maak je een reis naar de tijd van de ridders. Boven is er een terras voorzien en dit biedt een prachtig zicht over het geheel van de burcht en het groene landschap eromheen. Verspreid over het ganse jaar worden er activiteiten voorzien in dit kasteel, zoals bijvoorbeeld ateliers, festivals, spelen, … De eerste week van augustus biedt het festival van Bonaguil-Fumel in het kasteel van Bonaguil en het Natuurtheater van Fumel theaterstukken.
Dit prachtige kasteel bevindt zich in Saint-Front-sur-Lémonce (47500) maar is in handen van Fumel. Vanuit Pontcirq rijdt u met de wagen 40 minuutjes, 33 km. TIP; Kies de route via Frayssinet-le-Gélat, ook een zeer mooi en pittoresk dorpje!!


Grot van Pech Merle; de mooiste prehistorische rotstekeningen in Frankrijk

Aminata uitstap pont valentre

De grot van Pech Merle ligt in het Franse departement Lot, in de vallei van de rivier Célé. Het is een rijk en gevarieerd parcours om de ondergrondse wereld te ontdekken. In verschillende grotten over een lengte van twee kilometer vindt men natuurlijke geologische formaties, zoals onder andere prehistorische schilderingen en gravures van meer dan 20 000 jaren oud. Deze worden gerekend tot de mooiste van Frankrijk. Tevens is het een prachtige druipsteengrot. In deze grotten kan men onder andere tekeningen bewonderen van bizons, paarden, mammoeten, oerossen, herten en figuren waarvan de betekenis onduidelijk is. Daarnaast vindt men gestencilde handen. Met deze techniek wordt de hand tegen de rots gedrukt en wordt er kleurstof in poedervorm overheen geblazen. Op deze manier ontstaat een afdruk van de hand op de rots. Er zijn ook tekeningen van mensen en een aantal versteende voetafdrukken terug te vinden.
46330 CABRERETS


SAINT-CIRQ-LAPOPIE; HOORT BIJ ‘DE MOOISTE DORPEN VAN FRANKRIJK’


Dit dorp ligt op de top van een steile rots circa honderd meter boven de rivier de Lot en is altijd al in trek geweest bij schilders en kunstenaars. De oppervlakte van Saint-Cirq-Lapopie bedraagt 18,7 km², de bevolkingsdichtheid is 11,1 inwoners per km². In 2012 werd het door de Franse televisiekijkers verkozen tot "Le village préféré des Français". (het uitverkozen, meest geliefde dorp door de fransen). Het centrum met smalle en steile straatjes met vakwerkhuizen is geheel autoloos en dat maakt het prettig om door de straatjes te zwerven. Het dorp telt talloze galeries en leuke winkeltjes. Het zijn bijna allemaal prachtige pandjes die ook van binnen de moeite waard zijn. Er is ook een museum gevestigd in het Maison de la Fordonne waar de geschiedenis van Saint Cirq wordt verteld. Naast de Office de la Tourisme loopt een weg naar de burcht. Als je hier omhoog klimt kom je op het hoogste punt van het dorp en heb je een prachtig uitzicht over de rivier.


Rocamadour

Aminata uitstap pont valentre

Rocamadour of Roc-Amadour is een stad in het Centraal Massief in Frankrijk, gelegen in het departement Lot. De stad is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk en is gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt kalksteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Boven op de rots ligt een burcht. Via een slingerend pad (of een lift voor de mindervaliden) kan men het heiligdom bereiken, een reeks van kapellen met fresco's en een kerk. Via een trap, waarin vele fossielen van mariene herkomst zichtbaar zijn, komt men onderaan de berg. Daar ligt het zeer toeristische stadje met zijn nauwe straatjes.


Cahors

Aminata uitstap pont valentre

Cahors is een Franse gemeente en de hoofdstad van het departement Lot. De stad ligt in een meander van de rivier de Lot en is bijna volledig omgeven door water. De ligging is uniek: op een gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Pyreneeën.
De oude stad Cahors, gebouwd op een schiereiland langs de oever van de Lot, biedt met haar steegjes en haar architectuur een aangename sfeer. De Valentrébrug (Pont Valentré), een schoolvoorbeeld van een middeleeuwse vestingbrug en symbool van de stad is gebouwd in de 14e eeuw. Zij is tegenwoordig ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit wonderlijke versterkt bouwwerk met pijlerkoppen is bijzonder omdat het voorzien is van drie torens die de toegang tot de stad moesten verdedigen. Deze laatste maken deze brug uniek in de wereld! In 1308 is met de bouw van de brug begonnen. Het bouwen van de brug heeft 70 jaar geduurd en zo is de mythe van de duivel ontstaan. De bouwmeester van de brug zou zijn ziel aan de duivel verkocht hebben, maar was er met een list vanaf gekomen. Als represaille brak de duivel elke nacht af wat er de dag ervoor aan de centrale toren toegevoegd was. Bij de restauratie in de 19e eeuw is daarom een duivel in de middelste toren toegevoegd.Perfect zichtbaar vanaf de mooie oever, kan de Valentrébrug ook ontdekt worden aan boord van een boot terwijl men door de meanders van de Lot vaart.
In de bruisende oude stad, heeft de Saint-Etiennekathedraal, verhoogd met twee koepels, een mooie romaanse portaal met een gebeeldhouwd timpaan. De kathedraal is een monumentaal bouwwerk, opgebouwd uit diverse onderdelen uit verschillende tijdperken. Het is dan ook een verzameling van allerlei verschillende bouwstijlen van de 11e tot de 17e eeuw. Het Olivier-de-Magnyplein, niet ver daarvan, met zijn mooie oude huizen, het Roaldèsherenhuis en ook de vele winkelstraten maken van Cahors een zeer te waarderen pleisterplaats, te meer omdat de middeleeuwse stad ook een gastronomische halte is, met onder andere haar beroemde rode wijn.


Du pain Du vin...

Aminata uitstap Lagrezette

Verschillende wijnkastelen met mogelijkheid tot degustaties, vb. Château Lagrezette (Malbec) in Caillac op 18 minuten (15 km).


The Lot op je mobiele telefoon

Aminata uitstap Lagrezette

Ontdek het rijke erfgoed in het departement Lot en de grote sites met een selectie van toeristische ontdekkingstochten en circuits met de auto, te voet, per fiets, mountainbiken en zelfs per boot.
Saint-Cirq, Rocamadour, Figeac, Cahors, de valleien van de rivieren Lot en Célé, maar ook het Regionaal Natuurpark van de Causses van de Quercy (43’ van Pontcirq) en nog veel meer…

Rijke inhoud:

 • Circuits met nauwkeurige kaartpercelen.
 • sites om te ontdekken, rijkelijk geïllustreerd met media-inhoud (foto's, geluiden, video's, panoramische beelden)
 • interactieve spelletjes
 • een selectie van de beste bezienswaardigheden
 • ontdekkingskaarten

Belangrijkste kenmerken:

 • Volg een kaartsysteem
 • Audio commentaar
 • Download de circuits om offline te werken
 • Automatische trigger-alert in de buurt van een bezienswaardigheid
 • Zoek op kaart "Om me heen"
 • Foto's maken
 • Het delen op Facebook en e-mail


Gindou Film FEstival

Gindou film festival

Elk jaar worden er in Gindou filmbijeenkomsten gehouden. Deze vinden plaats in een amfitheater met 700 plaatsen in open lucht. Parallel aan de vertoningen zijn er dagelijkse chats met vergaderingen tussen filmmakers, acteurs en het publiek en zijn er concerten en een reizende boekhandel. Wereldwijd bekend en op een kleine afstand (16 km) van onze B&B en gîtes!